//Van de jeugdbondscoach – terugblik WK 2019

Van de jeugdbondscoach – terugblik WK 2019

NPB bondscoach jeugd Ewan Watson bericht regelmatig over een toernooi of evenement waaraan een officiële Nederlandse jeugddelegatie deelneemt of heeft deelgenomen. Dit keer zijn terugblik op het afgelopen WK dat van 14 tot en met 20 oktober in Castellón, in de buurt van Valencia (Spanje) werd gespeeld.

Ewan vertelt:
Het WK zit erop en wat hebben we met z’n allen een geweldige week gehad. We hebben niet alleen zeer goede resultaten neergezet maar ook als groep en als land hebben we ons laten zien. 

Aangekomen op vliegveld Valencia werden we met de bus vervoerd naar de opening. Doordat wij wat later waren geland, werden we haastig de sporthal in gesommeerd. Naar binnen rennend en een vlaggenstok met de NL vlag in de hand geduwd liepen we met z’n allen de hal in en werden we warm verwelkomd door alle landen-spelers en toeschouwers. Na de officiële opening werd ter plekke de loting verricht. Daarna werden we vervoerd naar een voetbalwedstrijd waar we met meerdere landen gekeken hebben naar de lokale voetbalteam in een mooi stadion. Vervolgens door de club om te trainen, want maandag mochten we gelijk aan de bak; meisjes tegen Portugal en jongens tegen Argentinië. 

Op de eerste speeldag is het gelijk duidelijk dat de Oranje spelers dit voor het eerst meemaken. Op elke baan heerst er een Davis-Cup sfeer en dat was even wennen. Gelukkig zien we hier het aanpassingsvermogen van de jeugd en de volgende dag was de Oranje delegatie volop aan het zingen en aan het klappen tussen de punten door. En elke dag een beetje meer en de ouders gingen hierin mee. Team NL was zichtbaar en hoorbaar aanwezig en het sfeer binnen het team werd steeds beter en de spelers werden hechter. Doordat o.a. dit soort dingen goed gingen vertaalde zich dat ook naar de prestaties. 

De jongens werden 3e in de poule door winst op Groot-Brittannië en gingen nu in een afvalschema spelen voor plek 9 tm 16.
De meisjes werden 2e in de poule door winst op (Spaans sprekende) USA en stonden bij de beste 8 landen.

Volgende ronde Uruguay (jongens) en Argentinië (meisjes) op het programma. 1e indruk… oei, dat gaat hem niet worden tegen deze gerenommeerde landen, maar we gaan ervoor. En als alles bij elkaar komt, dan kan er ook van alles gebeuren. En ja hoor, we winnen van Uruguay. Zeer goede wedstrijden van U14 en U16, 2-0 en door naar de volgende ronde. U18 was echt te goed voor NL maar de 1e verrassing van het toernooi staat op conto van Team NL.
De meisjes verliezen terecht van Argentinië, dat is absoluut geen schande, want zij worden uiteindelijk 2e van de wereld. 

Door winst op Japan speelden we de laatste teamwedstrijd bij de jongens tegen Zweden om plek 9 en 10:
Bij U14 deelde de jongens een dikke donut uit en hadden we nog 2 kansen om het hoogst haalbare te bereiken voor ons op plek 9.
U16 speelde een zinderende partij met zeer spannende rally’s en een verhit discussiemoment waar de scheidsrechter aan te pas moest komen. Gelukkig waren onze boys koelbloedig en konden hun emoties in bedwang houden en dat gaf de doorslag en zij wonnen deze pot in 2 tiebreaks.
U18 speelde een nette wedstrijd met een voorbeeldige voorbeeld als het om gedrag gaat op de baan, helaas was dat nu niet genoeg, maar de winst was er voor NL met 2-1.
Wow! NL jongens zijn 9e van de wereld op hun allereerste landenwedstrijd!!!

En dan het vervolg van de meisjes. Na verlies op Argentinië was een plek bij de laatste 4 niet meer mogelijk, maar welke plek zou het dan gaan worden? Zweden staat tegenover ons en U14 pakt hier ook de winst met een zenuwslopende dubbele tiebreak en U16 pakt de Zweedse meisjes in. Yes! Ook hier gaan we spelen voor het hoogst haalbare om plek 5 en 6, maar wel tegen…Brazilië, oei. 
Onbevreesd starten we op de laatste dag en spelen we met U14 een zeer goede pot en delen een mokerslag uit aan Brazilië. Het kan, het wordt moeilijk, want hoe ouder hoe beter ze worden, maar het kan. Maar helaas wordt U16 redelijk eenvoudig aan de kant gezet. 1-1 en het is nu of nooit. “Meiden speel de wedstrijd van je leven, jullie hebben niks te verliezen. Ga er vol voor” waren mijn woorden voor hun. 
Het gaat gelijk op en ik zie dat Brazilië sterke meiden heeft maar wij hebben leeuwinnen. En ook hier gebeurt het ondenkbare een 2-1 winst op Brazilië, de U18 wint met 7-6 / 6-4.
Nog eens wow! De meiden zijn 5e van de wereld. VIJFDE !!!

Zoals gezegd, was het een fantastische week.
De spelers hebben veel geleerd hebben nieuwe mensen leren kennen hebben genoten van de padelambiance. De organisatie en de referee’s waren goed. De ouders en supporters waren geweldig. En de kids hebben het echt onwijs goed gedaan.
Met veel trots denk ik nog elke dag terug aan deze week. Dit smaakt naar meer, bij iedereen. 

Ewan Watson, jeugdbondscoach Nederland

Zie ook het NPB persbericht: Terugblik op het WK

Bekijk ook de speciale pagina over het jeugd WK