//Van de jeugdbondscoach – augustus 2019

Van de jeugdbondscoach – augustus 2019

NPB bondscoach jeugd Ewan Watson bericht regelmatig over een toernooi of evenement waaraan een officiële Nederlandse jeugddelegatie deelneemt of heeft deelgenomen.

Voorafgaand: Op 16 juli maakte NPB de selectie voor het WK jeugd 2019 bekend, zie artikel NPB.
Het WK wordt van 14 tot en met 20 oktober gespeeld in Castellón, in de buurt van Valencia (Spanje).

Ewan vertelt:
Na de voorspeeldagen die we door het land heen op verschillende locaties hebben gehouden heb ik een eerste lichting gemaakt van spelers die wij de voorselectie noemde. Van meer dan 60 kinderen bleven er tegen de 40 kinderen over in de 3 verschillende leeftijdscategorieën. Ik heb deze spelers op het NK bij Padel Dam wedstrijden zien spelen en daarna op de voorselectie-dagen terug gezien. Al deze momenten moesten leiden tot een duidelijke keus voor de 24 spelers die de jeugddelegatie naar het WK moesten gaan vormen.
Er zaten moeilijke beslissingen tussen en ook makkelijke wie ik in de teams ging plaatsen. En natuurlijk is het voor sommige kinderen teleurstellend dat ze het net niet gehaald hebben. Helaas is dit een onderdeel van sporten op dit niveau. Wel steken we een hart onder de riem bij die spelers. De sport is nog jong en sommige tonen veel aanleg te hebben, dus door veel te trainen en te spelen komen er voor hen hopelijk later nog kansen. 

Na de zomervakantie zullen we op de zaterdag bij TV Keltenwoud in Bennekom gaan trainen. We gaan o.a. aan teambuilding werken, analyseren welke koppels goed samen functioneren en welke koppels het team-event en/of open-event gaan spelen op het WK. 

Op de achtergrond zijn ze vanuit het bondsbureau de organisatorische zaken aan het regelen. Denk hierbij aan de teamkleding, vliegreis en accommodatie. Veel is nog afhankelijk van de informatie die we, steeds meer ontvangen, van de FIP. Wij zijn in Nederland gewend om alles ruim op tijd te regelen, maar helaas voor ons, gaat dat gewoon niet altijd op ‘onze’ manier in andere landen. We merken dat in de Zuid-Amerikaanse landen en Zuid-Europese landen het toch iets later geregeld wordt dan wij gewend zijn. Daar hebben we mee te dealen.
Kijkend naar een aantal buurlanden als België en Engeland, zij zijn nog volop met het selecteren van kinderen bezig, waar wij dat al gedaan hebben. 

Ook hebben we de technische staf uitgebreid. Milou Ettekoven is erbij gekomen als assistent-coach. Deze beslissing was voor mij noodzakelijk, want als we 2 teams tegelijk hebben spelen kan ik dat nooit in mijn eentje coachen. Bovendien is het prettig om een vrouw bij ons te hebben aangezien we ook een meisjesteam hebben. 

Mathijs ter Haar is aangewezen als chef de mission voor dit WK. Hij is al onderdeel van het bondsbureau, dus dit maakt het schakelen tussen bond en de organisatorische zaken eenvoudiger. Met 3 personen is het ook makkelijker om de hele delegatie te leiden. 

Ons doel met deze WK is het genereren van veel nieuws over padel voor de jeugd, zodat er meer kinderen in Nederland deze prachtige sport gaan spelen. Dat onze delegatie veel nieuwe ervaringen en inspiratie op gaan doen en dat weer in Nederland gaan verspreiden bij terugkomst. Een resultaatdoel is nog niet gesteld, dit gaan we nog bespreken. Is ook lastig te bepalen omdat het niveau van de landen moeilijk in te schatten is. 

We gaan in Castellón super veel padellende kinderen tegelijkertijd aan het spelen zien. Iets wat we in Nederland nog nooit gezien hebben. Het gaat een fantastische happening worden. 

Het is al bekend dat de 12e editie van het WK jeugd de grootste ooit gaat worden en Nederland is erbij!

Ewan Watson, jeugdbondscoach Nederland