//Terugblik op Menorca Master Final 2020

Terugblik op Menorca Master Final 2020

Het elfde World Padel Tour toernooi van 2020 vond plaats op Menorca (Spanje), van 10 t/m 13 december. Het betrof het jaarlijkse afsluitende toernooi, de Master Final, waaraan alleen de 16 sterkste mannen en vrouwen van het afgelopen seizoen mochten meedoen, op basis van de ranglijst (dit bijzondere jaar op basis van de RACE 2000).
Hierdoor namen ook koppels deel die normaal niet samen spelen. De sterkste spelers kwamen wel met hun vaste partner in actie.

Mannen
Bovenin het schema werden de winnaars van het laatste toernooi, Chingotto en Tello, meteen in hun kwartfinale uitgeschakeld door Martín di Nenno en Maximiliano Sánchez: 6-4 / 3-6 / 7-6(7).
Het sterkste duo van dit jaar met 6 gewonnen toernooien, Juan Lebrón + Alejandro Galán, won hun kwartfinale eenvoudig van Botello en Ruíz 6-3 / 6-1 en kwam vervolgens in de halve finale eenvoudig voorbij genoemde Di Nenno en Sánchez: 6-3 / 6-4.
In de onderste helft van het schema wonnen Fernando Belasteguín en Agustín Tapia in twee sets van Francisco Navarro en Javier Rico Dasi: 6-4 / 6-3 en troffen daarna in de halve finale het duo Carlos D. Gutiérrez en Franco Stupaczuk die in hun kwartfinale tegen Matías Díaz en Agustín G. Silingo met een driesetter 6-1 / 6-7(10) / 6-3 al een zware beproeving achter de rug hadden. Die halve finale werd opnieuw een driesetter waarin Belasteguín en Tapia na een matige eerste set op tijd hun ritme vonden om de weg naar hun tweede gezamenlijke Master Final finale (in 2019 verloren tegen Lebrón en Navarro) in te slaan: 3-6 / 6-1 / 6-4.

In de finale bleek de oude meester Belasteguín opnieuw in een grootse vorm te steken gezien de bijzondere punten die hij wist te scoren, mede daarmee kon hij zijn jonge maatje, ook door de mindere vorm van het duo Lebrón en Galán, meenemen naar een bijzondere overwinning na een bijkans krankzinnige tiebreak waarin onmogelijke punten werden gescoord: 6-3 / 7-6 (11).
Hiermee won Tapia de allerbelangrijkste titel in zijn nog jonge loopbaan, als allerjongste (21 jaar) winnaar van de Final terwijl Belasteguín opnieuw een grote titel toevoegde aan zijn lange en imposante carrière, als oudste (41 jaar) winnaar van de Final:
Maestros / Masters 2020: Fernando Belasteguín en Agustín Tapia

Vrouwen
Alle ogen waren gericht op de nummers 1 en winnaars van de laatste drie toernooien, Gemma Triay en Lucía Sainz, die hun laatste toernooi zouden spelen. Zij begonnen hun toernooi met een simpele overwinning op Aranzazu Osoro en Carolina Navarro: 6-0 / 6-3.
De andere kwartfinale op donderdag was die van Marta Ortega en Marta Marrero tegen Virginia Riera en Sofia Araújo waarin de beide Marta’s die in 2019 zo succesvol waren het in de eerste set behoorlijk lastig hadden maar daarna toch konden winnen: 5-7 / 6-2 / 6-1.
Op vrijdag speelden de jonge dames Beatriz González en Paula Josemaría Martín tegen Elisabet Amatriaín en Patricia Llaguno die ook hun laatste toernooi samen speelden, de oudgedienden konden de winst redelijk eenvoudig voor zich opeisen: 6-2 / 7-6(2).
De laatste partij in de kwartfinales was die van Alejandra Salazar en Ariana Sánchez tegen de tweeling Sánchez Alayeto waarin Ale en Ari ondanks het verlies van de tweede set de partij weer in handen kregen.
In de halve finales werd de partij van Salazar en Sánchez tegen Amatriaín en Llaguno en met name de tweede set een historisch gevecht doordat Ale en Ari een achterstand van 0-5 en maar liefst 5 matchpoints konden overleven om vervolgens de derde set met duidelijke cijfers te winnen: 5-7 / 7-6 (2) / 6-1. De eerste twee sets duurden 2,5 uur en de hele partij maar liefst 3 uur en 15 minuten!
In de andere halve finale toonden Triay en Sainz hun topvorm door de beide Marta’s toch eenvoudig en snel terug te wijzen: 6-1 / 6-4.

Zo stonden in de finale de winnaars van de Master Final van 2019 Salazar en Sánchez tegenover het meest succesvolle duo van 2020 Triay en Sainz en op basis van de ranglijst de nummer 2 tegen de nummers 1. In een wedstrijd van ongeveer 1,5 uur lieten de nummers 1 er geen onduidelijkheid over bestaan wie het sterkste team van dit moment is. Door de tegenstanders constant onder druk te zetten en niet in hun spel te laten komen wonnen Triay en Sainz relatief eenvoudig: 6-4 / 6-3.
Daarmee sluiten zij hun gezamenlijke periode af op een hele mooie wijze, namelijk met de hoogst mogelijke prijs:
Maestras / Masters 2020: Gemma Triay en Lucía Sainz

De Master Final van 2020 – Menorca: 
Wedstrijdschema’s
Website
Wedstrijden terugkijken