//Introductie jeugdbondscoach

Introductie jeugdbondscoach

Op 12 april maakte de NPB met terechte trots bekend dat zij de vacature voor jeugdbondscoach vervuld had, in de persoon van Ewan Watson.
Wij introduceren de kersverse jeugdbondscoach aan de hand van enkele vragen over zijn rol en visie op de toekomst.
De jeugdbondscoach zal vervolgens regelmatig verslag doen van de vorderingen met betrekking tot de jeugdige padelspelers en de stand van zaken richting het WK jeugd.

PvP: Ewan, van harte gefeliciteerd met je aanstelling (lees bericht “Jeugdbondscoach bekend“).
Voor welke periode ga je aan de slag?
EW: Dank je wel! Ben er erg blij mee. Ik hoop een goede basis te gaan leggen voor de jeugd en de promotie van het jeugdpadel in Nederland. Ik heb samen met de NPB een contract van 1 jaar afgesloten, maar met de bedoeling om dit voor langere periode te doen. 

PvP: Waarom denk je dat de keuze op jou gevallen is, welke ervaring heb je al op het gebied van padel in het algemeen en jeugdbegeleiding in het bijzonder?
EW: Ik denk dat mijn ervaring met jeugdtennis doorslaggevend was. Ik ben 20 jaar tennistrainer geweest en heb daarin jeugd getraind binnen de bonds-jeugdopleiding, via een tennis Academy met veel prestatiegerichte kinderen gewerkt en internationaal gereisd. Verder ben ik volledig met padel bezig, voor mij ligt tennis achter de rug.
Ook heb ik als chef de mission van de nationale padelteams al internationale ervaring opgedaan op een EK en WK, waarbij ik in 2017 op het EK het damesteam gecoacht heb. 

Ewan Watson met de internationaal topspeler Sanyo Gutierrez
(WK Paraguay 2018)

PvP: Welke specifieke aanpak heb jij voor ogen?
EW: Wat voor nu belangrijk is, is een nationaal team formeren. Dus teamgeest bij de spelers in brengen is van groot belang. Op de baan is discipline (met plezier) nodig. 

PvP: De NPB organiseert samen met jou in mei al diverse voorspeeldagen om tot een selectie van jeugdspelers te komen richting het WK komend najaar (lees bericht: “Op weg naar het WK jeugd 2019“).
Kun je aangeven hoeveel “plekken” er beschikbaar zijn in de selectie en wat de eerste vervolgstappen met die spelers zijn?
EW: We hebben minimaal 2 spelers per leeftijdscategorie nodig voor zowel het jongens- als het meisjes team. Dus 6 jongens zijn nodig om een volledig jongens team naar het WK te sturen. En zo ook bij de meisjes. Het zijn eigenlijk 2 teams. Mochten we bijvoorbeeld niet genoeg jongens hebben, maar wel meisjes, dan gaan de meisjes naar het WK. We kunnen maximaal 4 kids per leeftijd, per geslacht meenemen. 

PvP: Er komen af en toe berichten over talentvolle jeugd in de media langs. Welk inzicht heb jij nu al in het beschikbare talent?
EW: Wanneer is een kind talentvol? Ik vind altijd dat je moet oppassen met kinderen al vroeg te bestempelen met het woord talentvol. Een kind kan tactische heel slim zijn of technisch heel goed etc. Bij padel kan je technisch wat minder zijn, maar als je heel slim speelt en vast bent kan je ook goed zijn. Het is nog veel te vroeg om te roepen wie heel talentvol zijn. Omdat er nog geen jeugdtoernooien zijn, zie ik nog weinig kids bij elkaar. Maar ik zie kids tijdens de jeugdcompetitie en zie wat kids tijdens de seniorencompetitie of seniorentoernooien spelen. Ik zie dus wel wat jeugd maar niet genoeg, de voorspeeldagen moeten mij een beeld gaan geven over wie graag willen en wat het niveau per regio is. 

PvP: Wat zijn je plannen voor de langere termijn?
EW: Waar ik naar toe zou willen, is dat er meer jeugd komt, zodat er regionale groepen, onder leiding van een regionale trainer, gaan trainen en vandaar uit een centrale groep met de beste kids in het land. 

PvP: Is er, tot slot, nog iets waarmee anderen jou mee zouden kunnen ondersteunen?
EW: Uiteraard is het belangrijk dat de huidige trainers inzicht geven in de jeugdspelers. Dat zij hun kids aansporen om bijvoorbeeld deel te nemen aan een voorspeeldag. Dat clubs ons inzicht geven in het totaal aantal kinderen dat padel speelt. Dat clubs een jeugdtoernooi willen gaan organiseren, zodat de jeugd wedstrijden met en tegen elkaar kunnen gaan spelen. 

Ewan, hartelijk dank voor je medewerking en heel veel succes gewenst in je uitdagende functie. We zien je berichten over het “jeugdprogramma” graag tegemoet.

Bekijk ook de reportage van het Jeugdjournaal van 29 april 2019 waarin Ewan en talentvolle jeugdspelers te zien zijn: